Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Omán - pohádka napsaná za 30 let

Ještě nedávno si i zkušenější turisté pletli jordánský Ammán s Ománem. Kdysi izolovaný sultanát na Arabském poloostrově se ale v posledních letech přeměnil v zemi spořádanou, čistou, vzdělanou a zcela bezpečnou - prostě pohádkovou.

- PR článek -

Není tomu tak dávno, co si i zkušenější turisté pletli  jordánský Ammán s Ománem a většinou na nabídku cestovat do takové země ještě i dnes reagují, že tam raději ne, protože je tam prý nebezpečno. Zmínky o této zemičce na samotné výspě Arabského poloostrova jsou skutečně sporadické. Počátkem 70.let minulého století  nezavadily sdělovací prostředky o sultanát, který sousedí se Spojenými arabskými emiráty, Saúdskou Arábií a Jemenem, ani slovem.

Důvod byl prostý, země byla totálně nezajímavá, a to především díky vládci, který zemi udržoval v naprosté izolaci a zaostalosti. Ani samotní Ománci neměli příliš tušení, co se děje za jejich hranicemi. Prostý Ománec žil jednoduchým životem nomáda v poušti, zemědělce v palmové oáze či rybáře na moři. Většina obyvatelstva nikdy nechodila do školy a k televizi či rozhlasu měla přístup jen výjimečně. Možná, že by všechno běželo dál v zaběhnutých kolejích, kdyby panovník nedopřál svému synovi to, co jiným bylo odepřeno – vzdělání v dalekém Londýně. Nastupující krev doširoka otevřela oči a netrvalo dlouho a Sultanátu Omán vládl mladý, fešný a ambiciózní sultán Qabus -  země se začala měnit kosmickou rychlostí doslova k nepoznání. Jestliže má někdo pochybnosti, že může v arabském světě existovat země spořádaná, vzdělaná, naprosto bezpečná, čistá a navíc s moudrým vládcem v čele, pak Omán Vás přesvědčí, že taková pohádková země existuje.

Omán není země okázalá, která by si potrpěla na megalomanské projekty. Vaše cesta začne na skromném malém letišti, ale pak už je koukáte s otevřenými ústy. Silnici do centra hlavního města Muscatu lemují záhony poseté miliony petúnií, zeleň ovíjí autobusové zastávky, kvalita vypulírovaných silnic je evidentní, a to ještě  v červnu 2007 zemi zasáhl ničivý hurikán Gonu. To by ale nebyl Omán, aby se  nedokázal i s takovou spouští  rychle vypořádat. Dnes není ani památky po řádění živlu, který vyhloubil pod domy v diplomatické čtvrti Qurum dvoumetrové jámy, všechno je zase úhledné jako ze škatulky: všudypřítomná parková úprava města, dvoupatrové bílé vilky, které respektují arabskou architekturu a zároveň si tu a tam dovolí trochu luxusu na fasádě či vstupní bráně. Patrně zaznamenáte, že potkáváte jen samá naleštěná auta, není divu, když dle zákona nesmí neumyté auto na silnici a stejně  čisto je i na hlavní pláži přímo v Muscatu, ač je přístupná veřejnosti.  Sultán nedovolil, aby si část pláže, která se táhne do dálky  několik kilometrů, zabral některý z luxusních hotelů jen pro sebe a zasypal je lehátky a slunečníky (takovým hotelům je vyčleněn prostor za městem). Zastává totiž názor, že přírodní bohatství patří všem, a tak se na procházkách podél moře potkávají jak místní obyvatelé v tradičních oděvech, tak turisté v plážovém ošacení.  Nutno dodat, že tu není rozhodně narváno a procházka je skutečnou duševní očistou pro obě strany.

Pokud nechcete vůbec nikoho potkat, zamiřte do hor, které hlavní město lemují, nebo do údolí deštných jezírek Wádí Bání Chálid či Wádí Šab, jež okouzlí svou svěžestí a dramatickým vzhledem - přímo vybízejí k romantickému pikniku v přírodě. Milovníky širé pouště nezklamou červené písky rozlehlé Wahíba Sands, přírodovědce přírodovědné muzeum v Muscatu,  historický přístav Sur, kde můžete uprostřed noci pozorovat želvy při kladení vajec, či jeskyně Al Hota, kde žijí unikátní slepé růžové ryby.  K prasknutí není ani v historickém a velmi malebném súku bývalého hlavního města Nizwa, kde můžete nakoupit typické předměty z tepaného stříbra či keramiku, zatímco v muscatském súku Vás provází vůně nejdražšího parfému na světě Amouage, jehož základem je vonná pryskyřice stromu, který  má v Ománu domov a jenž my nazýváme kadidlem…Přírodní bohatství je ománskou pýchou a je střeženo jako oko v hlavě, proto dnes mohou děti zahraničních turistů výskat nad velrybami či tucty delfínů, kteří je doprovázejí na lodních výletech a je to určitě pro někoho zábavnější než naleštěná nákupní centra v sousedních zemích.

Země nevsadila na omračující projekty, dala na tradici, modernost, čistotu  a jednoduchost v jednom a turisté se  do Ománu jen hrnou. O tom svědčí prudce stoupající ceny hotelů, kterými se ještě před pěti lety často proháněl vítr. Zatímco tenkrát personál hořekoval nad jednoznačnou orientací turistů na Dubaj a zpytoval otázku, proč turisté nejezdí do krásného Ománu, pak dnes musí titíž lidé odmítat rezervace…..otázka tedy zní, podlehne sultán Qabus tlaku turistů anebo zvítězí jeho vize o tichém ráji na konci světa, který stvořil za pouhopouhých třicet let?

Pakliže ve Vás Sultanát Omán vzbudil zvědavost,  sdělujeme,  že CK Palmyra Tour vyjíždí na poznávací zájezd do této země 15. 2.2009 a představí všechny zajímavosti, o nichž je v článku zmínka.

CK Palmyra tour
Opletalova 5 (pasáž ČTK)
110 00 Praha 1-Nové Město

tel.: +420 224 228 062, +420 296 236 611
web: www.palmyratour.cz
email: palmyra@volny.cz

Článek byl zobrazen 5 888 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko