Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Omán

Ománský sultanát leží v jihovýchodní části Arabského poloostrova na pobřeží Ománského zálivu a Arabského moře mezi Spojenými arabskými emiráty, Saúdskou Arábií a Jemenem.

Hlavní město Ománu je Maskat, který je zároveň i přístavem. Malá ománská enkláva Ru´ús al Džibál na špičce poloostrova Musandam střeží v Hormuzském průlivu vjezd do Perského zálivu.

Omán je jedna z nejtajemnějších krajin Arabského poloostrova s neuvěřitelně pokojnou atmosférou a vůní, jako by vystřižená z pohádky Tisíce a jedné noci. Domov námořníka Sindibáda, džinů, beduínů, sultána a imámu. Atmosféru Ománu jinde nenajdete. Hory, pláže, palmy, poušť a oázy, staré súky, třeba nejstarší krytý bazar na Arabském poloostrově, kde si můžete koupit nejvzácnější starozákonní artikl – kadidlo, nebo třeba dýku chandžar. Tady zapomenete na Evropu a začnete žít pohádku.

Nachází se zde mnoho úchvatných historických památek, z nichž některé jsou zapsány na seznamu UNESCO, například archeologická místa Bat, Al-Khutm, Al-Ayn, pevnost Bahla. Obyvatelstvo je ze 75 % muslimského náboženství a má za úřední jazyk arabštinu.

Sultanát Omán byl už v dávné historii důležitou obchodní křižovatkou, k čemuž jej předurčovala výhodná poloha na samém jihovýchodě Arabského poloostrova. Země je z velké části pokryta rozlehlou vlnící se pouští, jejíž jednotvárnost je místy narušena osvěžujícími oázami, jezírky a vodopády, sem tam návštěvníky překvapí středověká pevnost či kouzelné wádí. V období po zimních deštích protéká dočasnými vodními koryty (tzv. wádí) voda, v zemi však neexistují stálé vodní toky.

V zemi naleznete několik zrekonstruovaných hradů a muzeí. Zajímavé jsou fjordy a zátoky na některých částech pobřeží, jeskyně ve skalních masivech a prameny. Severovýchodní pobřeží Ománu lemuje vysoké vápencové pohoří Hadžar. Rušná orientální města a písčité pláže jsou pak stíněny dramatickým pohořím Al Hajar.

Ománská vláda klade mimořádný důraz na ochranu přírody, proto je zde vytvořeno několik přírodních rezervací a u břehů Ománu žije na 22 druhů velryb a delfínů. Další přírodní raritou Ománu jsou četné druhy želv, 400 druhů ptáků a výskyt přímorožce arabského. Útočiště tomuto vzácnému druhu gazely poskytuje rezervace  Jiddat Al-Harasis, která je zanesena v registru Světového přírodního a kulturního dědictví UNESCO.

I když je Omán menší zemí, rozhodně se tu nebudete nudit. Můžete se koupat u moře, pozorovat velryby a delfíny, potápět se, nebo se jen tak slunit. Můžete se obdivovat starým ruinám chrámů a starobylým městečkům. Zážitkem bude jistě návštěva místního trhu, na kterém je smlouvání jakýmsi nepsaným pravidlem. Nakoupit můžete suvenýry různého druhu. Ochutnávka místní kuchyně bude jistě nezapomenutelná. Můžete být divákem býčích zápasů nebo velbloudích závodů.

Klima je tropické a suché. V letním období se teploty pohybují kolem 40 stupňů. Omán je lepší navštívit v období listopad – březen, kdy teploty dosahují příjemných 23 – 27 °C. V horách zejména v Zufáru přinášejí letní monzuny osvěžující mlhu.

Na území dnešního státu Omán existovaly dříve státy dva - Maskat a Omán. Království Omán je v historii znám již od třetího století. Tou dobou jej založil arabský náčelník z Hiry. Později se stal Omán součástí arabského chalífátu a Maskat ovládli v 16. století Portugalci, kteří odtud byli o sto let později vyhnáni. V 17. století se stal Omán významným a mocným státem, který ovládal několik okolních zemí (dnešní Spojené arabské emiráty, vliv měl i v Zanzibaru a na břehu Pakistánu získal exklávu Gwadar). Od roku 1741 vládne Ománu jemenská dynastie Sa´idů. V roce 1913 proklamoval Omán nezávislost, kterou sultán Maskatu uznal, později tuto dohodu prohlásil za neplatnou a připojil po intervenční válce Omán k sultanátu Maskat. Omán se v době krize v Perském zálivu připojil na stranu Spojenců a poskytl americkým lodím a letadlům své území.

Tipy na výlety
V městečku Nazwě, které se nachází na severu ománského vnitrozemí, se setkáte s prodejem koz na dobytčím trhu, kterým si většina rodin v Ománu přivydělává na své živobytí.

Sur – v minulosti významné centrum obchodu s Indií a východní Afrikou. Asi 6 km od centra města stojí 200 let stará pevnost Bilad a námořní muzeum. Byla zde zachována tradiční výroba plachetnic.

Barka – vesnice na severozápadním pobřeží Ománu je vyhlášena trhy s ovocem, zeleninou a rybami, najdete zde starobylý dům Bait Na Aman. Barka je také tradičním místem býčích zápasů.

Salalah – středisko jižní části země, vyhledávané pro příjemné počasí (červen – září). Nacházejí se zde majestátní masivy a písečné pláže. Místní trh Al-Husn je ideálním místem pro nákup parfémů, keramiky a tradičních ománských dýk. Město také slouží jako výchozí bod pro výlety do okolních archeologických lokalit.

Autor: Alexandra Rohanová

Článek byl zobrazen 3 644 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko